KAFE KARAVANSERAI XVI: Yonathan Keren over Emotionele repressie: de verloren sleutel op vrijdag 21 maart 2025
Op vrijdagmiddag 21 maart 2025 van 14.30 -19.00 uur doet Yonathan uit de doeken hoe hij in zijn eigen proces bewust werd van hoe emotionele repressie, het primaire mechanisme van trauma, onderliggend is aan menselijk lijden. Emotionele repressie is vanuit dit perspectief gezien ook de bron van elk conflict en elke oorlog.
De consequentie van dit inzicht is dat geestelijke gezondheidszorg slechts kan werken wanneer we onze problemen niet op het zichtbare, bewuste niveau oplossen, maar de onderliggende emotionele repressie adresseren. Dit geeft ons een andere lens om naar conflict en oorlog te kijken. Het beëindigen van conflict gebeurt wanneer we onderdrukte emoties bewust kunnen maken en de repressie op kunnen heffen. Dit kan tegenstrijdig voelen: we willen daders straffen en slachtoffers helpen. Met inzichten over trauma en emotionele repressie wordt echter duidelijk dat dit de cyclus van geweld nogmaals rond doet gaan.
Deze persoonlijke presentatie laat het licht schijnen op een andere, beter geïnformeerde route voor het beëindigen van conflict op kleine èn grote schaal. Na afloop worden de deelnemers uitgenodigd samen een ervaringsgerichte oefening doen om ook de eigen onderdrukte emoties te identificeren en te ervaren hoe we deze eigen emoties onderdrukken kunnen ervaren en identificeren.
Yonathan is oprichter van House of Deep Democracy, de enige internationaal geaccrediteerde aanbieder van opleidingen in Nederland op het vlak van Deep Democracy: de Levels 1 t/m 4, Let’s talk en Co Resolve. Tevens is hij supervisor voor Deep Democracy-trainers in opleiding. Deze opleidingen worden al zo’n acht jaar verzorgd op de Karavanserai Amsterdam.
Geef je op voor het bijwonen van deze middag op via de button Aanmelden op deze site. Betaling gaat via een betaalverzoek van 35 euro. Het aantal plaatsen is rond de dertig, dus beperkt. De middag wordt afgesloten met de traditionele Kafé Karavanserai Borrel met steeds weer een nieuwe culinaire bijdrage in de beste Karavanserai traditie.